اکو سالونت چیست؟
خطر مواد شیمیایی اولیه مورد استفاده در جوهرهای سالونت (فلکسی و بنر) از یک طرف و پیکو لیتر بالای قطرات جوهر پرتابی و در نتیجه رزولیشن پائین از طرف دیگر، مزیت چاپ این دسته از جوهرها را تحت تاثیر خود قرار داده و کاربران آنرا دچار مشکل نموده است. به نحوی که استفاده از جوهرهای سالونت در اروپا و امریکا ممنوع اعلام شده است.
لیکن برای سازگار نمودن جوهرهای سالونت با محیط زیست و حذف خطرات انسانی، حلالهای خطرناک و مضر را حذف نموده و فرمولاسیون جوهرهای جدید سالونت را کاملا بی خطر نموده اند، لذا نام این دسته از جوهرها را اکو سالونت گذاشته اند.
وجه تمایز اکو سالونت با جوهرهای سالونت علاوه بر بی خطر بودن، کیفیت بالای تصاویر چاپی است. دلیل آنرا میتوان در ریز بودن قطرات جوهر افشان شده (پیکو لیتر) دانست که همین امر موجب شده که کاربردهای چاپ سالونت صرفا برای نمایش از فواصل بیش از یک متر (بنر و فلکسی) مناسب باشد درحالیکه کاربرد چاپ اکوسالونت چنین نیست.
تنوع و کاربرد جوهرهای اکوسالونت
این جوهرها با تبخیر فوق العاده سریع و گاها نفوذ به عمق سطوح (پلاستیک، پلی اورتان، سنگ و…) تا 3 میکرون، امکان خشک شدن جوهر روی هر سطحی را ممکن و حرکت قطره جوهر روی سطوح را به حداقل می رساند تا تصویری با کیفیت وشفاف تشکیل شود .
سطوح چاپ شده با جوهرهای اکوسالونت مقاومت بالایی نسبت به آب، خراش و ساییدگی از خود نشان میدهند. لذا از مواد شیمیایی می توان برای پاک نمودن جوهر از روی سطح استفاده نمود. بنابراین توصیه می گردد سطوحی که پس از چاپ امکان تماس با مواد شیمیایی را دارند از چاپ به روش اکو سالونت استفاده نکنند.
کاربردهای عمده جوهر اکوسالونت در چاپ CD بدون واسطه و بصورت مستقیم (بدون نیاز به CD Printable و ورنی برای ضد آب کردن)، تولید کاغذ دیواریهای ضد آب و مقاوم در برابر سایش و نیز چاپ نقوش روی پارچه می باشد.
دستگاههایی که بیشتر برای کاربردهای ظریف و هنری نیاز به کیفیت بالا دارند و از طرفی دیگر، جنس مورد چاپ، غیر از کاغذ می باشد از این جوهرها استفاده می کنند. دامنه استفاده این جوهرها برای طیف وسیعی از سطوح با اجناس متنوعی بوده و براساس فرمولاسیون و رنگدانه مورد استفاده متغیر می باشد. لذا می بایستی قبل از خرید، از بخش پشتیبانی محصولات نسبت به انتخاب جوهر مناسب براساس سطح مورد نظر، راهنمایی لازم را جهت انتخاب بهتر بگیرید.
جوهرهای اکوسالونت به دو نوع پیگمنت (Pigmet) و دای (Dye) تولید می گردند:
– جوهرهای اکو سالونت دای (Dye):
جوهرهای اکوسالونتی که رنگدانه در فرمولاسیون آن بصورت محلولی حل شونده مورد استفاده قرار گیرد را جوهرهای اکوسالونت دای (Dye) می گویند. لذا این جوهرها قابلیت چسبندگی بر روی تمام سطوح همچون، شیشه، سنگ، پارچه، فلز، انواع سطوح از جنس پلیمر و پلاستیک (همچون PVC، پلی استایرن، پت، پلی اتیلن) را بدون نیاز به هیچگونه کوتینگی دارد، خواه قبل از چاپ (برای چسبندگی) و خواه بعد از چاپ (برای ثبات و ضد خش نمودن).
جوهرهای اکوسالونت Dye از نظر ظاهری دارای بوی بیسیار کم و ملایم، شفاف و در تمام رنگهای مورد نیاز موجود است.
ضمنا شفاف بودن و عبور نور در این جوهرها که اصطلاحا پشت نما (Transparent) می گویند یکی دیگر از مزیتهای جوهرهای اکوسالونت Dye می باشد. این دسته از جوهرهای اکوسالونت بدلیل محلولی بودن رنگدانه ها، به هیچ عنوان مشکل ته نشینی جوهر را نداشته و به همین دلیل گرفتگی هد ناشی از این مهم، به هیچ وجه مشکل پیش روی این دسته از جوهرهای اکوسالونت نخواهد بود.
یکی از نکات جالب توجه در فرمولاسیون جوهرهای اکوسالونت Dye شرکت چاپگر کالا، کاربرد آن در برخی پرینترهای اپسون می باشد که گاها با رعایت برخی از استانداردها و الزامات فنی و تغییرات چزئی در پرینتر، پرینترهای رومیزی قابلیت تبدیل و استفاده از جوهرهای اکوسالونت را دارند که دراین خصوص نیز می بایستی از کارشناسان فنی چاپگر کالا مشاوره بخواهید.
از طرف دیگر تمام موارد فوق الذکر که به افزایش کیفیت جوهر و سهولت استفاده کاربر در گستره سطوح مورد چاپ منجر میگردد موجب افزایش پیچیدگیهای فنی و استفاده از مواد اولیه کمیاب و بسیار گرانی می گردد که نهایتا قیمت این دسته از جوهرهای اکوسالونت را بسیار بالا می برد. اما بدلیل افزایش مزیتهای بیشمار جوهرهای اکوسالونت Dye، برخی از کاربران استفاده از این جوهرها را به سایر جوهرها ترجیح می دهند.
1) جوهرهای اکو سالونت سریع خشک:
جوهر های اکوسالونت زود خشک قابلیت چاپ روی تمام سطوح را بدون کوتینگ دارند، زیرا در مجاورت هوا به سرعت خشک شده و سرعت تبخیر بالایی دارد. لذا جوهرهای اکوسالونت هوا خشک را برای سطوح غیر پلاستیکی نیز می توان بدون استفاده از کوتینگ استفاده نمود.
مهمترین چالش در این دسته از جوهرهای اکوسالونت، سرعت خشک شدن جوهر روی هد است لذا برای رفع این مشکل می بایستی روزانه از دستگاه استفاده نمود و اگر چنانچه حدود 10 ساعت از دستگاه استفاده نشود جوهر خشک شده را با مقداری هد باز کن اکوسالونت و توسط پد دستگاه با مالش حلال بر روی هد، دستگاه را آماده به کار نمود.
2) جوهرهای اکو سالونت دیر خشک:
جوهر های اکوسالونت دیر خشک قابلیت چاپ روی تمام سطوح را دارد با این تفاوت که برای خشک شدن روی سطوحی همچون شیشه و پلکسی گلاس یا باید از کوتینگ قبل از چاپ استفاده نمود و یا از حرارت جهت خشک نمودن جوهر استفاده نمود اما سطوح PVC، پلاستیک، خودکار، و هر سطحی که در اثر حرارت آب می شود قابل چاپ بدون کوتینگ است.
– جوهرهای اکو سالونت پیگمنت (Pigment):
در ابتدا جوهرهای اکوسالونت فقط به روش Dye تولید می شدند که بدلیل قیمت بسیار بالا تولیدکنندگان آن، با تغییر فرمولاسیون و استفاده از رنگدانه های Pigment، اقدام به کاهش بهای تمام شده نمودند.
اما اکوسالونت پیگمنت سه ایراد عمده دارد: اول آنکه دارای بو (کمتر از جوهرهای سالونت) و اندکی مضر است، ثانیا بدلیل استفاده از پیگمنت، گرفتگی و خرابی هد بیشتر رخ داده و کاربران را دچار مشکل می نماید، سوما آنکه در مرور زمان، تجمع پیگمنت و لخته شدن ذرات، زمان فساد این دسته از جوهرها را نسبت به اکوسالونت Dye کاهش داده است.
جوهرهای اکوسالونت پیگمنت ، بدلیل اسیاب ذرات رنگدانه تا ابعداد نانو و همچنین استفاده از حلالهای اروپایی، برای مصارفی که بصورت روزانه و انبوه نیاز به چاپ دارند بسیار مناسب است. چرا که مشکلات گرفتگی هد، رسوب جوهر، خشک شدن جوهر روی هد و همچنین قیمت رقابتی آن با سایر نمونه ها، توجیه استفاده از جوهرهای اکوسالونت گاما را دو چندان می نماید.
جوهرهای اکوسالونت پیگمنت روی سطوحی که از جنس پلیمر و پلاستیک (پلی گلاس، PVC، طلق، پت، تی شرت پلی استر و …)هستند بدون نیاز به هرگونه کوتینگی قابل چاپ می باشد. جهت تشخیص بهتر سطح مورد چاپ (بدون کوتینگ) میتوان از شعله آتش استفاده نمود. بدین صورت که اگر پلیمر و پلاستیک در مجاورت شعله مستقیم حرارت ذوب شود، یعنی قابلیت چاپ با جوهرهای اکوسالونت پیگمنت بدون نیاز به کوتینگ را دارد.
– جوهرهای اکو سالونت فلورسنت:
جوهر اکو سالونت فلورسنت گاما، محصول جدید و کاملا خاصی است که علاوه بر موارد ذکر شده در بخش جوهر اکوسالونت دای، قابلیت درخشش در زیر نور ماورا بنفش (دستگاه تست اسکناس) را دارد. لازم بذکر است که جوهر اکو سالونت فلورسنت گاما در نور محیط به رنگهای معمولی دیده می شوند ولی در زیر نور ماورا بنفش از خود درخشش خاص و ویژه ای نمایان می کند.
جهت مشاهده درخشش قبل و بعد از تابیدن نور ماورا بنفش به جوهر اکو سالونت دای گاما به این بخش مراجعه کنید.
لازم به ذکر است، سطوحی که از جنس پلاستیک بوده و در اثر حرارت شعله آب می شوند نیازی به کوتینگ ندارند. اما سطوحی غیر از موارد ذکر شده می بایستی ابتدا کوتینگ قبل از چاپ با هدف چسبندگی جوهر به سطح و یا جلوگیری از نفوذ جوهر به سطح اعمال و سپس چاپ صورت پذیرد. بعنوان مثال سنگ، چوب، پارچه و از این قبل اجسام.
مزایای جوهرهای اکوسالونت گاما:
مزیت عمده جوهرهای اکوسالونت گاما که بهره جستن از فناوری نانو و تجهیزات آن میسر نموده، کاهش اندازه قطرات جوهر به 2 پیکولیتر و دسترسی به ریزترین ذرات تصور شده رنگدانه است که اولا تجمع احتمالی رنگدانه و فساد جوهر را افزایش داده و درنتیجه گرفتگی هد را چه در حین چاپ و چه در زمان خواب دستگاه به حداقل رسانده و ثانیا کیفیت تصاویر چاپ شده را بدلیل ریز نمودن قطرات افزایش داده است. مزیتهای کلی جوهر اکوسالونت بشرح ذیل است:
– ثبات نوری بالا (4سال زیر نور مستقیم)
– کاملا ضد آب بودن
– چاپ روی سطوح غیر جاذب آب
– رزولیشن بسیار بالا (مطابق چاپ روی کاغذ فتوگلاسه)
– قیمت مرقوم به صرفه
– فیلم (تصویر چاپ شده) نرم و غیر شکننده
تهیه شده از تیم وب سایت چاپ رازک https://chaprazak.com
بدون دیدگاه